8G přijímačky.cz

Procvičování na přijímačky na střední školu, procvičování němčiny
Pro přípravu na příjímací zkoušky na osmileté gymnázium máme celkem 236 textů nebo úloh z češtiny a 125 z matematiky.


Koupit přístup do placené části
1500 Kč do 30. dubna 2025


Vyzkoušet zdarma
cvičení čeština
   Vyzkoušet zdarma
cvičení matematika

Čeština 4. Porozumění textu

V placené verzi pro vás máme 20 těchto cvičení. Pro přípravu na příjímací zkoušky na osmileté gymnázium máme celkem 236 textů nebo úloh z češtiny a 125 z matematiky.

Získat přístup k plné verzi přípravy


K zobrazenému textu může existovat více otázek, než vidíte. Pokud jste v textu našli chybu, zvýrazněné nebo vynechané místo a netýká se jich žádná z aktuálních otázek, je to v pořádku. Odpověď na pátou otázku pište malými písmeny, pokud není správnou odpovědí vlastní jméno, které je třeba napsat s prvním velkým písmenem.

Pečená kachna

1) Pečení kachny se vůbec nemusíte bát! Dnes se krok za krokem naučíme připravit kachnu pečenou na kmínu, která bude mít maso odpadávající od kosti a křupavou kůrčičku. Budeme potřebovat kachnu, jednu lžičku soli, celý kmín a jednu lžíci medu. Dále bude potřeba pekáč s víkem. Počítejte s tím, že kachna vyžaduje dlouhé pečení.

2) Kachna by měla vážit alespoň 2 kilogramy, aby na ní byl dostatek masa. Kachna je samozřejmě nejlepší z domácího chovu, když koupíme kachnu mraženou, musíme ji vyndat z mrazáku 24 hodin před přípravou.

3) Kachnu důkladně omyjeme, osušíme a vyndáme sáček s drobi, pokud je kachna obsahuje. Do kachny zvenčí i zevnitř důkladně vetřeme sůl. Kachnu ze všech stran posypeme kmínem, kterým nešetříme. Připravenou kachnu vložíme do pekáče. Kachnu podlijeme vodou a přikryjeme. Takto připravenou kachnu vložíme do trouby, která je vyhřátá na 100 °C a pečeme ji čtyři a půl hodiny bez odkrývání a nahlížení do trouby.

4) Poté kachnu vyjmeme z trouby a potřeme směsí medu a šťávy. Vložíme zpět do trouby, teplotu mírně zvýšíme a dopékáme dozlatova (bez přikrytí).

5) Kachna získá díky medu zlatavou a křupavou kůrčičku. Upečenou kachnu naporcujeme nůžkami na drůbeš. Pečenou kachnu podáváme červeným zelím a bramborovým nebo houskovým knedlíkem.

(podle www.vareni.cz)

1.
Který z následujících typů textu nejlépe vystihuje výchozí text?
popis
recept
reportáž
zpráva

2.
Co zajistí, aby pečená kachna měla správnou barvu?
zelí
kmín
med
sůl

3.
Které tvrzení plyne z výchozího textu?
Kachna je nejlepší k obědu.
Po odkrytí pokličky je třeba posypat kachnu kmínem.
Nejlepší je mražená kachna.
Kachnu pečeme více než čtyři hodiny.

4.
text obsahuje slovo zdrobnělé
Ano Ne

5.
Ze čtvrtého odstavce vypiš podstatné jméno rodu mužského, které se skloňuje podle vzoru hrad.